Strona główna » Dieta » Dietetyczne schabowe roladki

Dietetyczne schabowe roladki

Składniki:

  • 1. Cztery płaty schabu
  • 2. 2 ogórki kiszone
  • 3. 1 kiełbasa śląska
  • 4. Kawałek papryki
  • 5. 3 jajka
  • 6. Kilka łyżek bułki tartej
  • 7. Olej lub smalec do smażenia
  • 8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kawałki mięsa dokładnie opłukać, osuszyć, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; rozbić przez folię spożywczą.
Ogórki pokroić na słupki, a kiełbasę na wzdłuż na cztery kawałki odpowiadające długością rozbitych kotletów. Paprykę oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić w paski.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć kawałek kiełbasy, słupek ogórka i paseczek papryki, a następnie ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami.
Jajka rozbełtać w miseczce ze szczyptą soli. Olej lub smalec rozgrzać na patelni. Gotowe roladki obtaczać w jajku i tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyjąć wykałaczki. Podawać gorące na przykłada z ziemniakami z wody.

Zobacz też: https://z-pamietnika-dietetyka.pl/