Strona główna » Dieta » Dieta przy anemii

Dieta przy anemii

Dieta przy anemii

Jak każdy z nas wie, anemia to jedna z chorób której nie życzylibyśmy nawet największemu wrogowi. Jest choroba spowodowana między innymi niedożywieniem, dlatego też odpowiednio dobrana dieta jest bardzo istotna.

Osoby cierpiące na anemię powinny wystrzegać się nadmiernego spożywania tłuszczy. Węglowodanów oraz białek, w szczególności tych zawartych w mleku, które samoistnie hamuje apetyt, ponieważ jest bardzo sycące. Za to, najbardziej polecane są produkty bogate w witaminy, sole mineralne oraz żelazo. Tymi składnikami mogą być: jaja, owoce, sery, mięso i twaróg, warzywa.

posiłki powinny być tak przygotowywane by wzmagały apetyt, czyli powinny być ostre albo kwaskowate. Ponad to osobom chorującym na anemię poleca się spożywanie surowego mięsa. Natomiast posiłki przygotowywane powinny mieć zminimalizowana zawartość tłuszczu, na przykład zupy powinny być lekkie bez zbędnych zasmażek.
Na organizm dobrze wpływa także niewielka ilość wytrawnego, czerwonego wina. Natomiast bardzo negatywne skutki przynoszą potrawy mączne takie jak na przykład ciasta, kasze, kluski i makaron.

Jak wiadomo dla osób zmagających się z anemią bardzo ważne jest by przyjmować takie składniki, które umożliwią im wchłanianie się żelaza, dlatego też spożywanie kawy raczej nie jest polecane.

Szczególnie polecane jest przyjmowanie białka zwierzęcego, żelaza i witaminy C. dzieki tej ostatniej żelazo jest w o wiele większym stopniu wchłaniane natomiast żelazo i białka zwierzęce bardzo pozytywnie wpływaja na odbudowywanie się naszych kości.

Oceń ten artykuł.