Strona główna » Dieta » Dieta ziołowa

Dieta ziołowa

Dieta ziołowa

Każdy z nas nie od dziś wie, że zioła i ich napary potrafią zdziałać cuda. Dlaczego więc by nie skorzystać z ich właściwości w odchudzaniu?
Szczególnie polecana jest ta dieta dla osób, które przeszły operację serca, woreczka żółciowego, tarczycy czy też dla tych którzy zmagali się z anemią.

Podstawowym założeniem diety ziołowej jest wypiciem rano i wieczorem wywaru z odpowiednio dobranych ziół. Ważne jest także to by wystrzegać się czerwonego mięsa, kurczaka, wędlin. Oczywiście nie wolno mieszać owych wywarów z piciem alkoholu. Jako jedyne polecane mięso, jest mięso z indyka oraz ryby.

Maksymalna czas trwania diety to trzy miesiące. Oto kilka przykładowych mieszanek z ziół jakie należy pić stosując terapie odchudzającą. Mniej więcej pierwszy powinno pić się około 7 rano, a drugi koło 20-stej.

Mieszanka pierwsza: kora kruszyny (100g), kwiat dziewanny (20g), kwiat głogu (50g), liść borówki (30g), owoc jałowca (20g), korzeń mniszka lekarskiego (20g), ziele dziurawca (20g), liść szałwii (30g)

Mieszanka druga: ziele rzepiku (100g), ziele dziurawca (30g), korzeń prawoślazu (30g), koszyczki rumianku (20g), liść melisy (20g), korzeń lubczyku (20g), owoce poziomki (5g), ziele lebiodki (30g), liść melisy (20g), liść poziomki (20g)

Mieszanka trzecia: liść jeżyny (20g), ziele dziurawca (20g), ziele krwawnika (20g), ziele lebiodki (50g), kwiat lawendy (20g), owoc kolendry (20g), liść z pokrzywy (30g), liść szałwii (30g), babka lancetowata (50g)

Zioła należy parzyć przez około 15 minut, w 0,5 litra wrzątku.

Oceń ten artykuł.